Het is alweer een ruime week geleden, maar de prestaties staan nog vers in het geheugen van de redactie van Stichting Loopland Gelderland. Eén zwaluw is nog geen zomer, maar de prestaties tijdens de Warandeloop van diverse talentvolle atleten van Regionaal Trainingscentrum Loopland Gelderland is opmerkelijk te noemen. We blikken in dit artikel niet alleen terug naar de prestaties, maar proberen ook antwoord te geven op de vraag waar dit succes vandaan komt.

Vitaliseren van de Gelderse gemeenschap
Stichting Loopland Gelderland is gevestigd in Arnhem. Een belangrijke taak van het loop- en expertisecentrum is het vitaliseren van de Gelderse gemeenschap, door middel van beter-beweegprogramma’s. Vaak wordt het programma gekoppeld aan een evenement en worden de beweegcoaches van Loopland Gelderland gevraagd om het programma uit te voeren. De officiële telling laat nog op zich wachten, maar dat het programma grote impact heeft gehad op diverse scholen moge duidelijk zijn. Met meer dan 25.000 leerlingen onderworpen aan het beweegprogramma en meer dan 500 gymleraren opgeleid heeft het project al maanden geleden haar belangrijkste doel bereikt.

Talenten zoeken en opleiden
Naast het schaven van de motorische fitheid van de gemiddelde beweger heeft het project onder de bezielende leiding van Honoré Hoedt als bijvangst zich ook ingezet om beweegtalenten de mogelijkheid te bieden hun talent voor het hardlopen te ontwikkelen, zonder daarbij hun eigen sport daarvoor op te geven. Veel talenten trainen slechts 1 x in de week mee op Papendal en volgen daar een loopprogramma ondersteunend aan het trainingsprogramma wat ze volgen bij een andere sport. De nadruk in het programma ligt niet op het kiezen voor een sport, maar vooral op atletische vorming. “We dwingen niemand om te kiezen” voor het lopen. Wanneer de intrinsieke motivatie er is komen ze vanzelf vaker trainen, kiezen ze voor een andere sport is dat ook prima!” Nu twee jaar later worden de eerste sportsuccessen duidelijker zichtbaar. Of in de taal van één van de talentencoaches te spreken: “Ze gaan onverwacht snel vooruit en we doen niets speciaals!”

Warandeloop 2016
Een select gezelschap atleten reisde af naar het Tilburgse. Al op zaterdag kwamen de jonge atleten Maikel, Tess, Bridget, Sativa, Tim, Jasmijn, Janneke, Sarah, Julia en Anna in actie. Op zondag mochten Geart, Anita, Menno, Jasmijn, Floor en Marcella de benen laten spreken. Voor een aantal van hen was het zelfs de eerste keer om aan zo’n grote crosswedstrijd mee te doen. Opmerkelijk aan de prestaties van “Looplanders” was dat er in alle meisjes categorieën een podiumplaats werd behaald. Bij de D-junioren, C-junioren, B-junioren en A-junioren werd er gewonnen door een atlete die trainen onder de vlag van RTC Loopland Gelderland.

Jasmijn Lau en Merel van de Marel naar EK Cross
Jasmijn Lau liet afgelopen zomer al meerdere malen van zich spreken door o.a. het Nationaal Record op de 5000 meter te verbreken, maar ook in de eerste belangrijkste cross van het seizoen liet ze opnieuw zien over de sterkste benen te beschikken. Met haar gekende racetactiek, waarbij ze graag het deelnemersveld aanvoert en met speldenprikken aan de boom schudt, liet zie er in Tilburg geen misverstand over verstaan. Direct vanaf de start vocht ze met één van de “Bakkertjes” een duel uit voor de winst. Jasmijn trok aan het langste eind, maar verzekerde met deze overtuigende overwinning zich ook van kwalificatie voor het EK Cross. Ze mag daarmee internationaal haar debuut maken op een Internationaal Kampioenschap. De A-junioren zal als ploeg afreizen naar het Italië. Eveneens haar sparringspartner Merel van de Marel, die af en toe meetraint op Papendal, maakt onderdeel uit van de ploeg.

De uitslagen zaterdag:

JPA2 Maikel Potkamp / De Gemzen (9e / 1200m in 4:05)
MD2 Tess van Randtwijk / AV’34 (2e. 1e NL-er / 1700m in 5:48)
MD2 Bridget Konings / Ciko’66 (4e, 2e NL-er / 1700m in 6:01)
MD2 Sativa Wenker / Ciko’66 (8e, 6e NL-er / 1700m in 6:16)
JD2  Tim Schüssel / Nijmegen Atletiek (6e / 1700m in 5:48)
MC1 Jasmijn van Wissen / Ciko’66 (9e, 6e NL-er / 2200m in 8:36)
MC1 Janneke van Hofslot / Altis (12e, 9e NL-er / 2200m in 8:43)
MC2 Anna Hightower / Ciko’66 (1e, 2200m in 7:32) PARKOERSRECORD
MC2 Sarah Peerik / Hanzesport (6e, 2200m in 7:54)
MC2 Julia Groot / Ciko’66 (15e, niet in officiële uitslagen)

De uitslagen van zondag:

MB Floor Doornward / De Gemzen (1e, 3200m in 11:21)
JB  Jippe Lasschuijt /  AV’34 (9e, 6e NL-er / 4300m in 14:15)
MA Jasmijn Lau / Ciko’66 (1e / 4300m in 14:41)
JA Menno Wilhelm / Loopgroep Visie (21e, 19e NL-er / 6200m in 21:09)
Vrouwen Senioren Korte Cross Anita Hinriksdottir (ICE) (1e, 2500m in 7:15)
Mannen Lange Cross Geart Jorritsma (<23) / AV Horror (74e, 10.000m in 32:28)
Vrouwen Lange Cross Marcella Herzog / Running2000 (8e, 2e NL-er, 8000m in 27:58)

*Noot van de redactie: Helaas niet van iedereen foto’s kunnen vinden, maar wel getracht zo volledig mogelijk te zijn in uitslagen en verslaglegging.

 

 

Hoeveel % van de kinderen is onvoldoende lichamelijk actief?

Je hebt al op deze poll gestemd.

Hoeveel % van de kinderen is onvoldoende lichamelijk actief?

Je hebt al op deze poll gestemd.

Hi topper! stuur hier jouw video in

Of stuur je video via Whatsapp naar 06-23092669

Lesmateriaal

Bekijk en gebruik het online lesmateriaal

Lesmateriaal bekijken